Mevr. Hendrickx is een Engelse specialist op het gebied van Autisme Spectrum Stoornissen. De stichting herkent geregeld in haar werk veel van wat Hendrickx stelt in haar presentaties o.a. voor het Engelse ‘The National Autistic Society’.

Hendrickx stelt het volgende over het gevoel van onrust in mensen met een Autisme Spectrum Stoornis of Asperger: ‘’zelfs een mild gevoel van onrust heeft effect op alles in het leven en de eerste stap om mensen met autisme te helpen is de aanwezigheid van dit gevoel te erkennen en niet te bestrijden’’.

In sommige gevallen kan het verlaten van de woning al een gevoel van onrust creëren, immers zijn er buitenshuis vele factoren die iemand niet zelf kan beheersen. Structuur is voor veel mensen met autisme een manier om hun onrust binnen, voor hun, normale parameters te houden. Ook is het voor velen van hen hierdoor zo dat zij alle verantwoordelijkheid voor alles wat effect op hen heeft, bij zichzelf neerleggen. Hierdoor zijn zij vaak hyperkritisch op zichzelf en vaak in hun interesses gedreven op het bereiken van perfectie.

Vele dingen die veelal als ontspannend en leuk gezien worden, zijn verschrikkelijk moeilijk voor iemand met autisme. Dit komt door het gebrek aan het hebben van of begrijpen van de basis tools die mensen hebben om het gevoel van onrust te vermijden. Dit zijn dingen die vaak onbewust al gebeuren, sommige mensen met autisme kunnen dit ook, maar vaak is het dan iets wat zij bewust doen. De volgende tools voorkomen bij mensen zonder autisme dat zij dit gevoel van onrust krijgen:
– Het kunnen herkennen en benoemen van je eigen gevoelens
– Het in perspectief kunnen zetten van situaties
– Herkenning vinden in hoe andere mensen met het zelfde omgaan
– Het op informatieverwerkingsniveau kunnen begrijpen van situaties
– Het correct kunnen inschatten van wat er zal gaan gebeuren
– Het hebben van vertrouwen in het zelfstandig vinden van een effectieve oplossing wanneer een gemaakte inschatting onjuist was
– Het hebben van vertrouwen in het krijgen van de juiste hulp wanneer je om hulp vraagt

Dit leidt ertoe dat soms alles gewoon te veel is, er teveel prikkels binnen komen en dat simpele dingen als onvoorspelbaar ervaren worden, waardoor deze onrust verhogend werken. Hierdoor worden alle beslissingen een afweging tussen de prikkels en een voordeel.

Daarnaast zijn er andere effecten die dit op mensen met autisme heeft. Het gevoel dat alles even moet stoppen, dat ze dingen uitroepen als: Laat het stoppen!, Laat alles stoppen! en Ik wil niet meer bestaan want dan stopt het. Dit gevoel betekend niet altijd dat iemand suïcidaal is, echter bedoeld iemand met autisme vaak dat hij eigenlijk even de wereld stil zou willen kunnen zetten om even pauze of rust te hebben van de vele prikkels die zij ervaren.

Ook lijdt dit in veel gevallen tot stres. En lijdt stres tot ernstigere gevolgen bij mensen met autisme dan bij mensen zonder autisme. Dit zorgt er soms voor dat het gevoel van onrust al kan ontstaan bij het idee dat er iets stresserend in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zelfs tot ernstige fysieke effecten lijden, zoals bij een somatische symptoomstoornis.

Hoe kan men mensen met autisme praktisch helpen? Hendrickx stelt;
Verwacht minder op een slechte dag, belasting is voor iemand met autisme cumulatief.
Communiceer in korte duidelijke termen en minimaliseer verrassingen.
Geef hen de kans om succesvol te zijn!

Bron: The National Autistic Society presentatie

20 April 2020


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.